Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Έτσι επειδή σήμερα ελπίζει η φύση...

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Η ατμόσφαιρα έχασε την ποιότητά της
Τι μας απειλεί το καλοκαίρι






ΧΡ. ΖΕΡΕΦΟΣ
«Η δημοκρατία δεν έχει απολύτως κανένα νόημα σε μια έρημο» είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας μιλώντας στο Παγκόσμιο Επιστημονικό Φόρουμ (World Science Forum) που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη. Η δήλωσή του γίνεται σήμερα, που ημερολογιακά μπαίνει το καλοκαίρι μαζί με όλα τα... κακά που φέρνει μαζί του, πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι πόλεις που ήδη ασφυκτιούν από το τσιμέντο «αναστενάζουν» τους θερινούς μήνες καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται και οι φωτοχημικοί ρύποι «χτυπούν κόκκινο» στα μηχανάκια των μετρήσεων. Την ίδια ώρα οι «επιστημονικοί προάγγελοι» κακών ειδήσεων επισημαίνουν τον κίνδυνο για τα δάση - όσα έχουν απομείνει - και τονίζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές ενοχοποιούνται για τις ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας, που σε μια μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα αυξάνουν τον αριθμό και την ένταση των πυρκαϊών στην ύπαιθρο. Οσο για το «φάντασμα» της λειψυδρίας, αναβιώνει κάθε χρόνο περισσότερο εξαιτίας της συνεχούς αύξησης της ζήτησης και της ανύπαρκτης διαχείρισης των υδατικών πόρων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου αλλά μία ημέρα τον χρόνο δεν αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα.

Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται από τις ιδιότητες που έχει να επιδρά στα οικοσυστήματα, στον άνθρωπο αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητος. Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται όχι από την κατά μέσον όρο σύσταση, η οποία ούτως ή άλλως είναι κατά το 99% άζωτο και οξυγόνο, αλλά από το υπόλοιπο 1% των αερίων που είναι σε μικρές ποσότητες αλλά πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της ισορροπίας και του ευ ζην στη Γη. Αυτά τα συστατικά της ατμόσφαιρας καθορίζουν τη μέση θερμοκρασία της, λειτουργώντας σαν θερμοστάτες, όπως π.χ. το διοξείδιο του άνθρακα, ή αλληλεπιδρούν με τις ακτινοβολίες που διασχίζουν την ατμόσφαιρα (είτε από τον ήλιο είτε από τη Γη προς το Διάστημα) ή τέλος κάνουν την ατμόσφαιρα πιο οξειδωτική από τα επίπεδα στα οποία έχουν αναπτυχθεί τα γνωστά μας οικοσυστήματα και το ανθρώπινο γένος. Είναι προφανές λοιπόν το πόσο εύθραυστη είναι η ατμόσφαιρα όχι μόνο σε φυσικές διαταραχές αλλά και στην παρέμβαση του ανθρώπου, αφού το 1% των συστατικών της είναι εκείνο που συμμετέχει στη διατήρηση της θερμικής ισορροπίας της αλλά και εκείνο που την προστατεύει από πολύπλοκο σύστημα επικίνδυνων για τη ζωή ακτινοβολιών που προέρχονται από τον ήλιο.

Δυστυχώς στην ανθρωπόκαινο περίοδο ο άνθρωπος διατάραξε τη συγκέντρωση των αερίων και συστατικών που αποτελούν μόλις το 1% της ατμόσφαιρας. Αυτή η περίοδος άρχισε στα τέλη του 19ου αιώνα και προβλέπεται ότι θα συνεχισθεί ως τα τέλη του 21ου αιώνα, αν δεν αλλάξει το πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε στο πετρέλαιο, στον άνθρακα και στα ορυκτά καύσιμα γενικότερα. Αυτή η ανθρωπόκαινος περίοδος όχι μόνο αποσταθεροποίησε το κλίμα, με αποτέλεσμα η αλληλεπίδραση της ατμόσφαιρας με την υδρόσφαιρα, τη γεώσφαιρα, τη βιόσφαιρα, και την κρυόσφαιρα να περνάει μέσα από ακραία φυσικά φαινόμενα αλλά και να υποβαθμίζεται η όλη ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος. Η υποβάθμιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος δεν γίνεται μόνο τοπικά, από τις τοπικές εκπομπές δηλαδή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι συνέπειες κλάδων της λεγόμενης «βιομηχανικής επανάστασης» οδηγούν σε σοβαρή υποβάθμιση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.






Ενα παράδειγμα το οποίο δείχνει και την πολυπλοκότητα των μηχανισμών της φύσης είναι και η καταστροφή του στρώματος του όζοντος και η αλληλεπίδρασή της με τις κλιματικές αλλαγές. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει τα έμβια όντα από την επικίνδυνη υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Αυτή η υπεριώδης είναι μια ακτινοβολία «ψυχρή» σε μήκη κύματος που οριακά μπορούν να διαπεράσουν το στρώμα του όζοντος και να φτάσουν στη Γη. Η ακτινοβολία που φτάνει στη Γη σε αυτά τα μήκη κύματος είναι ελάχιστη και δημιουργεί, μέσα από πολύπλοκες φωτοχημικές διεργασίες, ρίζες υδροξυλίου, όπως λέγονται, οι οποίες διατηρούν την οξειδωτική ικανότητα της ατμόσφαιρας σε ανεκτά για τα έμβια όντα επίπεδα. Με τη μείωση της προστατευτικής στοιβάδας του όζοντος αυξήθηκε η υπεριώδης Β ακτινοβολία του ηλίου με αποτέλεσμα να παράγονται αυξημένες ρίζες και να γίνεται εξαιρετικά πολυπλοκότερο το ζήτημα της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος. Μια περισσότερο οξειδωτική ατμόσφαιρα έχει συνέπειες στις γεωργικές καλλιέργειες, στα οικοσυστήματα, στον άνθρωπο και στην πολιτιστική κληρονομιά του. Ταυτόχρονα ο άνθρωπος με την κλιματική αλλαγή θερμαίνει μεν τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ψύχει όμως ορισμένες περιοχές σε υψηλότερα στρώματα, με συνέπεια να καθυστερεί η ανάκαμψη του προστατευτικού στρώματος του όζοντος, επομένως και η επαναφορά των οξειδωτικών ιδιοτήτων της ατμόσφαιρας στα «φυσιολογικά» τους επίπεδα. Επίσης, η συχνότερη εμφάνιση καυσώνων οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα του όζοντος στα χαμηλά στρώματα, το οποίο και αυτό συμβάλλει στην οξειδωτική ικανότητα της ατμόσφαιρας και βεβαίως είναι γνωστό αυτό το όζον στις πόλεις από το γνωστό μας φωτοχημικό νέφος.

Επομένως, η κλιματική αλλαγή δεν οδηγεί μόνο στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, στην αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και στις γνωστές άλλες συνέπειες, αλλά και στην υποβάθμιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.

Ο καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός είναι ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.



Το ΒΗΜΑ, 01/06/2008 , Σελ.: B14
Κωδικός άρθρου: B15373B141
ID: 294933

Μάνα είναι μόνο μία! Αλλά ειδικά η Ελληνίδα μάνα ...αποτελεί ξεχωριστή, ιδιαίτερη και ιδιάζουσα κατηγορία. Ετσι λοιπόν, το σημερινό e-mail είναι αφιερ

*ΠΡΟΣΕΥΧΗ: «Κάνε την προσευχή σου να βγει ο λεκές από το χαλί».

*ΛΟΓΙΚΗ: «Δεν έχει γιατί. Γιατί έτσι είπα εγώ».

*ΕΙΡΩΝΕΙΑ: «Σταμάτα να κλαις δίχως λόγο γιατί θα σε κάνω να κλάψεις με λόγο».

*ΩΣΜΩΣΗ: «Κλείσε το στόμα σου και φάε το φαΐ σου».

*ΑΝΤΟΧΗ: «Δεν θα σηκωθείς από το τραπέζι αν δεν τελειώσεις τα ρεβίθια σου».

*ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: «Ο,τι σου λέω εγώ σου φαίνεται παράλογο. Εσύ τα ξέρεις όλα κι εγώ είμαι παράλογη, έτσι;»

*ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Περίμενε να πάμε σπίτι και θα δεις».

*ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: «Βάλε το πουλόβερ σου. Κάνει κρύο και δεν το καταλαβαίνεις».

*ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ: «Αν δεν φας όλο το φαΐ σου δεν θα μεγαλώσεις».

*ΓΕΝΕΤΙΚΗ: «Ολα τα χούγια του πατέρα σου πήρες».

*ΣΟΦΙΑ: «Οταν μεγαλώσεις, θα καταλάβεις».

*ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: «Θα κάνεις και συ παιδιά μια μέρα. Μακάρι να σου κάνουν ό,τι κάνεις εσύ σε μένα».

*ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ (αμέσως μετά τον γάμο των παιδιών): «Αντε, κάντε κι ένα παιδάκι τώρα. Θα βοηθήσω να το μεγαλώσετε». (ένα-δυο χρόνια αργότερα): «Οποιος έχει παιδί κάθεται στο σπίτι του και το μεγαλώνει. Αρκετά! Εγώ τα δικά μου τα μεγάλωσα».

ΦΙΛΙΣ ΝΤΟΡΟΘΙ ΤΖΕΪΜΣ, 87 ετών,

Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, με «πρωταγωνιστή» τον αστυνόμο Ανταμ Νταλγκλίς. Είναι πιο γνωστή με τα αρχικά των πρώτων της ονομάτων, P.D. James (από το Phyllis και Dorothy), ενώ τώρα φέρει και τον τίτλο της βαρόνης Τζέιμς του Χόλαντ Παρκ. Πρόσφατα έδωσε μια διάλεξη στο παλάτι του Οέστμινστερ, όπου είπε και τα εξής ενδιαφέροντα:

«Όλο και μεγαλώνει το ρίσκο να καταλήξουμε να ζούμε σε γκέτο, με ανθρώπους του δικού μας "είδους", αφοσιωμένοι στις δικές μας τοπικές κοινωνίες, ασχολούμενοι μόνο με τα δικά μας προβλήματα και με ελάχιστη επαφή με όλον τον υπόλοιπο κόσμο, που είναι έξω από τον μικρό μας, προστατευόμενο κύκλο. Ο αμοιβαίος σεβασμός, η κατανόηση και η αναγνώριση, ότι σ' αυτόν τον κόσμο συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους, δεν μπορούν να καλλιεργηθούν και να ανθήσουν μέσα στην απομόνωση. Στις μεταξύ μας σχέσεις καταντήσαμε να καθοδηγούμαστε από τη δαιμονική κουλτούρα της πολιτικής ορθότητας. Οταν, κάθε φορά που μιλάμε με κάποιον που ανήκει σε μια μειονότητα, φοβούμαστε να εκφραστούμε ελεύθερα και αναγκαζόμαστε να ζυγίσουμε κάθε μας λέξη εκ των προτέρων μη και θίξουμε οποιονδήποτε, πώς μπορούμε να αισθανόμαστε άνετα μεταξύ μας, να χαιρόμαστε την κοινή μας ανθρωπότητα;»

Σε ποιες εταιρείες ονειρεύονται να εργαστούν οι νέοι;

Η ετήσια λίστα της Universum USA με τους πλέον περιζήτητους εν δυνάμει εργοδότες βρίθει εκπλήξεων, παρά το γεγονός πως δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κορυφή της κατάταξης.

Της Lindsey Gerdes

Δείτε το Slide Show

Η Google (GOOG), η Walt Disney (DIS) και η Apple (AAPL) κατέχουν για ακόμα μία φορά τις πρώτες τρεις θέσεις στην ετήσια κατάταξη της εταιρείας ερευνών Universum USA με τους πλέον περιζήτητους εν δυνάμει εργοδότες (σημειώνεται πως για την κατάταξη της λίστας χρησιμοποιείται δείγμα 40.000 προπτυχιακών φοιτητών). Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η πρώτη τριάδα ήταν σταθερή, σημαντικές αλλαγές προέκυψαν στην υπόλοιπη λίστα.

Η Universum έδωσε στο BusinessWeek.com προεπισκόπηση των συμπερασμάτων της για τους πρώτους 100 «ονειρικούς» εργοδότες -στα μάτια των νέων Αμερικανών-. Η λίστα αποτελείται από εταιρείες –και όχι μόνο- που δραστηριοποιούνται στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την πληροφορική, τον κλάδο των επιχειρήσεων, αλλά και σε ομίλους που απορροφούν νέους με κλασσικές σπουδές. Αξίζει να αναφερθεί πως η Universum παρέχει στο BusinessWeek τα στοιχεία για την λίστα με τις πλέον δημοφιλείς εταιρείες –στους κόλπους των φοιτητικών κοινοτήτων- σε επίπεδο «καλύτερη εταιρεία για να ξεκινήσει κανείς την επαγγελματική σταδιοδρομία του», όπου προσμετράται η φήμη του εργοδότη (κατά 25%) και η στατιστική ανάλυση για τον εργοδότη (50%).

Οι αλλαγές στη λίστα

Η Ernst & Young σκαρφάλωσε στην τέταρτη θέση από τη δωδέκατη, χάρη στις διαδικτυακές δραστηριότητες της, λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της Universum USA, Claudia Tattanelli. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο ελεγκτικός οίκος αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία που δημιούργησε δική της ομάδα στο Facebook το 2006. «Καταφέρνει να ενισχύσει το εμπορικό της σήμα μέσω των κοινωνικών δικτύων Προσπαθεί να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά, χρησιμοποιώντας νέους τρόπους» εξηγεί η Tattanelli.

Από την άλλη, εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Raytheon (RTN) και η Northrop Grumman (NOC) μοιάζουν να χάνουν την αίγλη τους λόγω της έλλειψης διαφάνειας που υποχρεωτικά συνοδεύει τα απόρρητα projects τους, γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για το διαδικτυακό χαρακτήρα των σημερινών νέων. «Αυτό δεν προσελκύει όσους αναζητούν απόλυτη σαφήνεια στο εργασιακό τους αντικείμενο» επισημαίνει η Tattanelli.

Το δημόσιο το «όνειρο» των νέων Αμερικανών

Παραδόξως, όμως, το υπουργείο Αμύνης –που πέρυσι δεν είχε αξιολογηθεί- βρέθηκε στην 50η θέση της λίστας, γεγονός που αποδίδεται στη σταθερότητα και την ασφάλεια του δημόσιου υπαλλήλου που αναζητούν οι εκπρόσωποι της γενιάς Υ (Gen Yers). Πολλοί νέοι επιδιώκουν την εύρεση δουλειάς μειωμένου ρίσκου, δεδομένου ότι έχουν να αποπληρώσουν φοιτητικά δάνεια, ενώ η αγορά εργασίας ενέχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα εν μέσω των κραδασμών στην οικονομία. Στη λίστα με τους εννέα βασικούς στόχους καριέρας, το 45% όσων συμμετείχαν στην έρευνα της Universum απάντησε πως η εργασιακή σταθερότητα συγκαταλέγεται στους τρεις πρώτους στόχους, συγκεντρώνοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά το 67% που απάντησε πως επιθυμεί πρωτίστως την επίτευξη ισορροπίας εργασιακού αντικειμένου / προσωπικής ζωής (στόχος που ήταν επίσης ο κυριότερους και σε όσους συμμετείχαν στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του 2007.

Η γενιά Υ έχει επιδείξει επανειλημμένως την προθυμία της να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο(BusinessWeek.com,11/5/07): Το 16% των φοιτητών επέλεξε το δημόσιο τομέα ως τον ιδανικό τομέα εργασίας στις ΗΠΑ, γεγονός που τον έθεσε στην πρώτη κλαδική προτίμηση. Ευτυχώς για αυτούς, «η κυβέρνηση αναζητά προσωπικό λόγω της έλλειψης προσωπικού» και προσλαμβάνει πάνω από 5.000-6.000 άτομα ετησίως, συμπληρώνει η Tattanelli.

Ένα μεγάλο εταιρικό όνομα από μόνο δεν αρκεί για να τραβήξει το ενδιαφέρον των υποψιασμένων φοιτητών, με αποτέλεσμα να υποχωρούν στη λίστα εταιρείες όπως η BMW (BMWG) (στο Νο.21) και η Sony (SNE) (στο Νο. 24). Από την άλλη, εργοδότες όπως η NASA και η Google είναι ιδιαίτερα δημοφιλής διότι συνδυάζουν την δύναμη του καθιερωμένου «κολοσσού» με τις επιθετικές προσλήψεις εξειδικευμένων φοιτητών (η NASA κατετάγη πρώτη στις προτιμήσεις των μηχανολόγων / μηχανικών και η Google πρώτη με τους φοιτητές πληροφορικής), έχοντας κατασκευάσει νέες και βελτιωμένες ιστοσελίδες, ενώ έχουν κτίσει σχέσεις με συγκεκριμένες πανεπιστημιακές σχολές και καθηγητές, υπογραμμίζει η Tattanelli.

Αναζητώντας την πολυμάθεια

Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι κλάδοι όπως η τεχνολογία, η μηχανική και η λογιστική. "Η αγορά IT είχε να υπάρξει τόσο ισχυρή από τα τέλη της δεκαετίας του 1990» επισημαίνει η Laurie Friedman της IBM (IBM), που ήρθε τέταρτη στις προτιμήσεις των φοιτητών IT.

Πάντως και οι φοιτητές των κλασικών σπουδών μπορούν να αναθαρρήσουν εάν είναι «νοητικά αμφιδέξιοι». Ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναζητούν ανθρώπους με πολυμάθεια –όπως μετεωρολόγους, βιολόγους ή ακόμα και ψυχολόγους- που καταλαβαίνουν από υπολογιστές, σημειώνει η Friedman, αναφέροντας ως παράδειγμα «υβριδικής εργασίας» τους μηχανικούς περιβάλλοντος.

Η Gerdes είναι συντάκτης του BusinessWeek από τη Ν. Υόρκη.