Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Εμβρυο... ανθρώπου-αγελάδας


Σοκ για τη διεθνή κοινότητα αποτελεί η ανακοίνωση Βρετανών επιστημόνων για τη δημιουργία εμβρύου ανθρώπου - αγελάδας, με στόχο την απομόνωση βλαστοκυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση χρόνιων και ανίατων ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, διαβήτη και καρδιακά νοσήματα.

Εναν μήνα πριν το θέμα κριθεί οριστικά στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, εφαρμόζοντας μία αμφιλεγόμενη διαδικασία, κατάφεραν να δημιουργήσουν υβριδικά έμβρυα με την εισαγωγή ανθρώπινου DNA σε ωάρια αγελάδας.

Συγκεκριμένα, τα έμβρυα δημιουργήθηκαν με DNA κυττάρων ανθρώπινου δέρματος, το οποίο εγχύθηκε σε ωάρια αγελάδων, από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας με γενετικό υλικό. Τα έμβρυα-χίμαιρες που προέκυψαν αποτελούνται κατά 99,9% από ανθρώπινα κύτταρα και 0,1% από ζωικά.

Τον επόμενο μήνα, η βρετανική Βουλή θα συζητήσει νόμο που θα επιτρέπει τη δημιουργία εμβρύων-χίμαιρων για έρευνες.

«Τέρατα»
Η είδηση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη μήνιν της Καθολικής Εκκλησίας, που χαρακτήρισε τα υβριδικά έμβρυα «τερατώδη», ενώ οι Βρετανοί πολιτικοί εμφανίστηκαν διχασμένοι για το θέμα. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκόρντον Μπράουν, κάλεσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Για τους επιστήμονες, η συγχώνευση διαφορετικών ειδών και η δημιουργία εμβρύων-χίμαιρων, που αποτελούνται από μέρη ανθρώπων και ζώων, μπορούν να βοηθήσουν στη μελέτη ασθενειών, στην κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας και στη δημιουργία «εργοστασίων» οργάνων ή ιστών που προορίζονται για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους στο απώτερο μέλλον.

Επιπλέον, με τα έμβρυα-χίμαιρες, οι ερευνητές θα μπορούν να πραγματοποιήσουν πειράματα, τα οποία, κατά τους ίδιους, θα ήταν ανήθικο να πραγματοποιηθούν σε έμβρυα που προέρχονται από ανθρώπους.

Ο ηγέτης των καθολικών, καρδινάλιος Κιθ Ο' Μπράιαν χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τερατώδη επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ζωή».

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τζον Μπερν, επικεφαλής της έρευνας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα έμβρυα-χίμαιρες καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο για τρεις μέρες και μετά καταστράφηκαν.

Ο ίδιος προσέθεσε πως είναι παράνομο και επικίνδυνο να εμφυτευτούν τα έμβρυα αυτά σε άνθρωπο, εξήρε όμως τη σπουδαιότητά τους για την έρευνα.

«Τα ανθρώπινα ωάρια είναι πολύτιμα, γι αυτό και οι επιστήμονες σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν στη θέση τους ωάρια αγελάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, τα υβριδικά έμβρυα πρέπει να καταστρέφονται έπειτα από 14 μέρες.

Εκτός από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, άδεια για έρευνες σε έμβρυα-χίμαιρες είχε λάβει από τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας τον Ιανουάριο και το Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ωάρια κουνελιού.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: