Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Το «Λα Νίνια» φρενάρει το θερμοκήπιο

Ανατρέποντας την επικρατούσα θεωρία για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, το 2008, ο υδράργυρος ακολουθεί καθοδική πορεία κι ότι, τα τελευταία δέκα χρόνια, η θερμοκρασία στον πλανήτη δεν έχει μεταβληθεί.

Οι επιστήμονες προβλέπουν, ωστόσο, ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα καταγραφούν θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Μισέλ Ζαρό, η πτώση της θερμοκρασίας οφείλεται στη φυσική μεταβολή του κλίματος και στο κλιματικό φαινόμενο «Λα Νίνια», το οποίο εμφανίζεται ενισχυμένο από τις αρχές του 2007.

Πρόκειται για το αντίθετο φαινόμενο του «Ελ Νίνιο», το οποίο είχε εμφανιστεί παλαιότερα και θέρμαινε τα νερά των ωκεανών. Το φαινόμενο «Λα Νίνια» επηρεάζει την ανατολική Ασία και την Αυστραλία με χαμηλές θερμοκρασίες, ψυχραίνοντας τα νερά στον ανατολικό Ειρηνικό.

Το τρέχον έτος, η μέση τιμή της θερμοκρασίας στον πλανήτη, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για τους επόμενους μήνες του 2008, θα είναι μικρότερη σε σχέση με το 2007.

Συγκεκριμένα, τον φετινό Ιανουάριο σημειώθηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν φέτος την Αυστραλία και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που έβαλαν στην «κατάψυξη» για μεγάλο χρονικό διάστημα την Κίνα οφείλονται στο «Λα Νίνια», τονίζουν οι μετεωρολόγοι των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, το «Λα Νίνια» θα υποχωρήσει στο τέλος του 2008, κατά συνέπεια, οι μήνες που θα ακολουθήσουν, αναμένονται να είναι ψυχροί. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, όταν το κλιματικό φαινόμενο θα αποτελεί, πλέον, παρελθόν, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΛΑ ΝΙΝΙΑ»
Τo φαινόμενο «Λα Νίνια» (στα ισπανικά σημαίνει «Κορίτσι» αποσταθεροποιεί το παγκόσμιο κλίμα με την ακριβώς αντίστροφη διαδικασία από αυτή του «Ελ Νίνιο». Εμφανίστηκε το 1998 στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο Περού, λόγω των ψυχρών θαλάσσιων ρευμάτων που προέρχονται από την Ανταρκτική και την Αρκτική.

Ενώ ρίχνει τη θερμοκρασία στα τροπικά νερά του Νότιου Ειρηνικού που βρέχουν τις ακτές της Λατινικής Αμερικής, την ίδια στιγμή, ανεβάζει τη θερμοκρασία των υδάτων της Αυστραλίας, των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας.

Αυτή η σημαντική διαφορά της θερμοκρασίας παρεμβαίνει στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία δημιουργώντας, από τη μία πλευρά, κατακλυσμούς στην Αυστραλία και την Απω Ανατολή και, από την άλλη, έντονη ξηρασία στο δυτικό τμήμα της Λατινικής Αμερικής. Οι καταστροφές του «Λα Νίνια» είναι, ωστόσο, μικρότερης έκτασης από του «Ελ Νίνιο», καθώς αυτή είναι μικρότερης διάρκειας, όχι μεγαλύτερη του ενός χρόνου.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: